Odpowiedz
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepszymi. Znowu upiekłam wielki bochen chleba i sobie go jemy. A co za tym idzie eksperymentuję z
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepszymi. Znowu upiekłam wielki bochen chleba i sobie go jemy. A co za tym idzie eksperymentuję z kanapkami, na ciepło, na zimno, co wpadnie do głowy. Ale jak to w życiu bywa czasem nie wiem na co mam ochotę i wówczas chwytam zazwyczaj za awokado, mieszam je z pomidorem i serem kozim na pajdzie chleba i myślę co by tu wykombinować. Założę się, że takie połączenie jest dla was znajome. Pyszne i odświeżające, zwłaszcza z dodatkiem mięty.
W awokado rozkochałam się kilka lat temu w Australii. Było ono wszędzie jako dodatek do śniadania lunchu i kolacji. Mój znajomy upierał się, że to naturalne masło i dumnie rozsmarowywał na chlebie. W tym roku zjadłam jedną z lepszych kanapek w The Grounds of Alexandria w Sydney i strasznie chciałam ją odtworzyć. I chyba się udało. Domowy chleb, organiczne awokado i pomidor, mięta prosto z parapetowego ogrodu i ser kozi od rolnika. Z takimi składnikami nie mogło się nie udać.
Potrzebujesz na 1:
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka poszatkowanej mięty
- mała szczypta płatków chilli
- 1 pomidor
- ser kozi
- sól i pieprz
W niewielkiej miseczce rozgnieć awokado, dodaj sok z cytryny, poszatkowaną miętę, płatki chilli i wymieszaj. Podsmaż dużą pajdę chleba lub użyj tostera i nałóż na nią miks awokado. Następnie na wierzchu ułóż pomidora, posyp serem kozim. Posól i popieprz. Możesz również dodać smażone jajko, które świetnie smakuje z awokado.
Smacznego, Marta
7 komentarzy
omomommm! Pysznie wygląda! I jakie piękne zdjęcia! Uwielbiam taką ciemną tonację <3
Smakowicie to wygląda!Czy przepis na chleb jest na blogu?
-
Chleb zrobiony został wg metody Tartine. Tutaj znajdziesz przepis fajnie opisany po Polsku, krok po kroku: http://smakowitychleb.pl/ta…
-
Super!Dziękuje:)Buziaki!
-
kupuję awokado i robię! nie ma co co czekać, przecież jeszcze ono musi dojrzeć 🙂
świetne zdjęcia!
-
no ba! 🙂
Dodaj komentarz
Dzisiaj zrobilam przepyszne! 🙂