Odpowiedz
Zapytałam znajomej, która mieszkała w San Francisco kilka ładnych lat, co uznałaby za najbardziej typowe lub popularne śniadanie w tym
Zapytałam znajomej, która mieszkała w San Francisco kilka ładnych lat, co uznałaby za najbardziej typowe lub popularne śniadanie w tym mieście. Odpowiedziała, że ostatnio wszyscy oszaleli na punkcie tostów cynamonowych. Moją pierwszą reakcją było “Co? Chyba żartujesz? Z czegokolwiek, szalejecie na punkcie tosta? Wow, co za niewybredna widownia”. Na szczęście nie powiedziałam tego na głos. Dostałam adres miejsca, gdzie przedmiotowe tosty podają i ruszyłam, żeby się przekonać, czy SF wie co lubi. I O WOW! Zjadłam tam najlepszego tosta na świecie. Tak dobrego, że podzieliłam go na małe części, by starczył na dłużej, zaś przy każdym gryzie mówiłam do T. “Ale to pyszne”. Jako, że siedziałam tuż obok baru, przyuważyłam, że proces wcale nie jest skomplikowany. Tosta smarują masłem i posypują cukrem cynamonowym. Sekret tkwić musiał w chlebie. Po powrocie do domu wygooglałam hasło “jak zrobić tosta cynamonowego jak w Trouble Cafe” i znalazłam miejsce, w którym kawiarnia zaopatruje się w chleb (w sobotę umieszczę rekomendacje Just for you, bo to obecnie moja ulubiona miejscówka w SF), pojechałam na drugi koniec miasta, kupiłam bochenek, zaś dzisiaj zrobiłam swoje własne tosty. O mamo, były pyszne.
Chleb przypomina nieco naszą chałkę lub francuski brioche. Bardzo, bardzo polecam zjedzenie na śniadanie tosta cynamonowego i popicie go kawą. San Francisco wie, za czym szaleje. Zjedzony na schodach o poranku z widokiem na miasto, smakuje jeszcze lepiej.
Będziesz potrzebować:
- kromkę chałki lub brioche
- cukier cynamonowy
- masło
Wsadź grubą kromkę do tostera, opiecz z obu stron, aż chleb będzie zarumieniony. Ciepły posmaruj grubo i dokładnie masłem, posyp cukrem cynamonowym. Cukier cynamonowy powstaje z połączenia cukru z cynamonem, na ½ szklanki cukru dodaje się 1 łyżkę cynamonu .
Smacznego, Marta.
39 komentarzy
Uwielbiam cynamon, więc domyślam się, że to prawdziwe niebo w gębie:))))
Pozdrawiam!
Niby nic wielkiego, a smakuje bajecznie 🙂 Znam te tosty i są one najlepszym poprawiaczem humoru (szczególnie dla “cynamonoholików”) !
Jakie proste i jakie pyszne 🙂
Hey Karolina, umieściłam proporcje cukru do cynamonu na końcu postu, faktycznie jest to mało widoczne. Na 1/2 szklanki cukru dodaje się 1 łyżkę cynamonu . Mam nadzieję, że będzie smakowało.
wygląda pysznie!
jaka pycha! 🙂
uwielbiam tego typu tosty 🙂
Brzmi smakowicie!
Tost, oł jeee! i w dodatku pieknie wygląda taki brązowiutki na białym tle…
o mamuniu, wygląda pysznie! prostota jak zawsze górą! 🙂
wiem co jutro zjem!!! a czy domowy chelb tostowy by sie nadawał na takiego TOSTA???
Pozdrawiam i miłego piątku zyczę 🙂
Wiewióra
-
oczywiście, że by sie nadawał! A ja z chęcią bym taki zrobiła 🙂
-
🙂 zjadłam z rozkoszą 🙂 pyszne, lekkie śniadanie 🙂 a przepis na chleb znajdziesz u mnie na blogu 🙂
-
To teraz narobiłaś. Pragnę cynamonowego tosta jutro!
Ten tost cynamonowy skradł moje serce!
Nie mogę się doczekać jutra.
Dzięki!
Amber
wygląda pysznie. strasznie zazdroszczę ciepłych poranków i słońca. u nas ciągle zima
-
Nie ma co zazdrościć, zaraz wiosna zawita w Europie 🙂
Wyglądają cudownie i apetycznie. Dawno takie jadłam
z cynamonem u mnie różnie bywało, kiedyś nie lubiłam tego aromatu, ale później się przekonałam i teraz bardzo mi smakuje:) Jak mówisz, że te tosty takie pyszne to może kiedyś zrobię:)
Wygląda świetnie, zjadłabym teraz takiego 😀
wygląda jak niepodważalny ideał w dziedzinie tostów 🙂
Kochaniutka jak miło, że zajrzałaś do mnie 🙂 Dzięki Tobie będę serwowała mojej rodzince pyszności na śniadanie. A przyznam, że obiady, kolacje są czymś co uwielbiam robić i pomysłów mam masę. A śniadanko to w tygodniu na szybko…no nie oszukujmy się. Ale w weekend, dni wolne .. hmm 🙂 Super.Już kilka pozycji sobie spisałam :):):)pozdrawiamhttp://www.szczesciejestwyborem.bl...
-
W weekend można zaszaleć ze śniadaniem, mam nadzieje, że będzie pysznie 🙂
takie proste a tak apetycznie wygląda i powoduje że najchętniej dopaładabym do tostera 🙂
To ja sie pisze na takiego tosta…kiedy moge wpasc? :))http://kalejdoskopkulinarny…
-
zawsze! 🙂
Wygląda apetycznie! Ale gdzie ja dostanę taki chleb 🙂 Miłego dnia!
-
Kamila, możesz spróbować na chałce lub brioche, też będzie pysznie.
chcę do San Francisco na takiego tosta!:))
proste i genialne. ja kiedyś jadłam kluski leniwe z cukrem cynamonowym – też pyszne.
-
oj tak, ja też uwielbiam.
Pyszny!. Uwielbiam takie tosty!.
GrowingUp ( foodandgirls.blogspot.com )
proste rozwiązania są najlepsze:)
Tak prosto, a jak pysznie i słodko 🙂
mniam, cynamonowy tost -super ! najlepiej jeszcze z domowego pieczywka ;D
czesc, ale narobilas smaka, ale ze ja uwielbiam, uwielbiam cynamon!!!!!!! i codziennie dodaje go do czegos, wiec to szczal w 10, jesli chodzi o te tosty cynamonowe, kurcze ciekawe czy w moim miescie kupie tak dobry chleb, bo Ameryka niestety slynie z wrednego chleba zreszta 🙁 nie wiedza co dobre 🙂
-
to prawda, ale akurat ten jest pyszny, pieczony z organiczmych składników. Sprobuj na chałce 🙂
To już wiem co zjem w weekend:D
Dodaj komentarz
genialne w swej prostocie!