Tost z Grzybami i Serem Kozim
Przepisy

Tost z Grzybami i Serem Kozim

Może wam się wydawać, że znacie smak tej kanapki, ale uwierzcie mi, nie do końca. Dodatek startej skórki cytryny do

Może wam się wydawać, że znacie smak tej kanapki, ale uwierzcie mi, nie do końca. Dodatek startej skórki cytryny do grzybów dużo zmienia. Pamiętam zaskoczenie po pierwszym gryzie, które towarzyszyło mi przy niemalże każdym kolejnym. Przepis na grzyby znalazłam w książce Billa Grangera, jednego z moich ulubionych kucharzy. Jego pomysły są nieskomplikowane i zawsze rozkochują w sobie moje kubki smakowe.

Mamy z T. nowy plan, planujemy posiłki z wyprzedzeniem, na początek zaplanowaliśmy pół tygodnia, zobaczymy jak pójdzie dalej. Pojechaliśmy razem na lokalny targ i kupiliśmy duuuużo zdrowia w postaci warzyw. Wszystko ułożyłam w skrzynce na rowerze i wracając do domu czułam dumę. Może pamiętacie, jak wspominałam, że przez rok nie mięliśmy lodówki. Odkąd ją mamy, nie bardzo z niej korzystaliśmy, chcemy to zmienić. Plus na kursie niemieckiego przerobiłam wszelkie jedzenie, kupowanie i zamawianie i trzeba było to sprawdzić na szerszą skalę. 

Potrzebujesz (na 2 osoby):

  • 180g grzybów (np pieczarki)
  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz
  • 60ml wody
  • 1 łyżeczka balsamic vinegar
  • 1 łyżka pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka skórki  z cytryny
  • 1 ciabatta, przecięta wzdłuż i znów w pół
  • liście szpinaku lub sałaty
  • ser kozi

Rozgrzej 10g masła, olej oraz czosnek w niewielkim garnku, po czym dodaj grzyby, wodę, sól i pieprz. Przykryj i od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Dodaj balsamic vinegar, pietruszkę, skórkę z cytryny i połącz te składniki z grzybami. Dodaj pozostałe 10g masła, wymieszaj i odstaw na bok.

Posmaruj ciabattę oliwą z każdej trony i piecz w 200*C w piekarniku, aż się ozłoci. Ułóż na niej kolejno liście szpinaku, ser kozi i grzyby i zajadaj się ze smakiem.

Smacznego, Marta

18 komentarzy
  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    ależ apetyczne te kanapki… zjadłabym nawet o tej porze;)

  • też bardzo lubię przepisy i książki Billa, mam jeszcze dużo w planach do zrealizowania, czasu jednak na wszystko nie starcza 🙂 A kanapeczki wyglądają przepysznie, aż chcę rzucić wszystko i udać się do kuchnia aby wypróbować ten przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Piekne zdjecia, piekny blog i fajne przepisy …
    Pozdrawiam z Prowansji
    Jenna

  • Kozi serek i grzybki??? Dla mnie jak znalazł 😀

  • To kanapki w sam raz dla mnie 🙂 Nawet ser kozi mi nie straszny (oswajam sie z nim powoli:) A pieczarki lubie najbardziej te brazowe (sa bardziej zwarte i wygladaja ciekawiej).Pozdrowienia.http://kalejdoskopkulinarny

  • Twoje kanapki wyglądają pysznie, ciekawe, co Wy tam nachomikowaliście, pewnie znów czekają nas niespodzianki smakowe 🙂

  • Koniecznie muszę spróbować takie pieczarki! Bardzo ładne kolory w tym poście 🙂

  • my też planujemy tzn ja robię listę a Małżon zakupy a potem tylko brać z lodówki i realizować się przy garnkach 😉 piękne tosty! marzy mi się taki nawet teraz prawie przed snem… buziaki!

  • Wspaniały pomysł! Na pewno wypróbuję. Czuję, że magia tkwi w tych szczyptach, tych gramach subtelnych dodatków.Dziękuję za odpowiedź na poprzednie pytanie. Czyli wychodzi na to, że póki co mieszkamy w jednym kraju… 🙂 Chociaż za rok polecę “dalej”.http://www.relishmeals.blogspot.com

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      o super, też Berlin?

      • oj nie, Manchester

  • Cytryna i pieczarki to cudowne połącznie. Ja dowiedziałam się tego od Nigelli i teraz zawsze dodaję do nich sok i skórkę 🙂 A kanapki? Chętnie bym porwała prosto z piekarnika 🙂

  • Jakie piękne grzanki! Robię pastę pietruszkową z ricottą, a do tego złote pieczarki właśnie i skorka z cytryny – coś pysznego! 🙂

  • OMG!! Zgłodniałam od samego patrzenia:)

  • chyba jedna z najsmaczniejszych wersji tostów jakie widziałam – uwielbiam te dodatki 😉

  • Bardzo zachęcające. Biorę:)

  • Też bardzo lubię Billa, niestety nie zdobył u nas takiej popularności jak Nigella czy Jamie. Szkoda, bo uwielbiam jego proste pomysły. Grzyby z cytryną? To będzie eksperymentalny weekend 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam, smak zaskakuje w bardzo pozytywny sposób. A Bill, jeszcze zabłyśnie w Polsce, taki talent nie może przejść niezauważony. Albo możemy do niego napisać, żeby otworzył restauracje w Warszawie!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie