Tost z Serem Ricotta i Pieczon...
Przepisy

Tost z Serem Ricotta i Pieczonymi Pomidorami

Lubię połączenie prostych smaków. Kanapka z serem, czy to białym, czy też żółtym i pomidorem należy do moich faworytów. Ale

Lubię połączenie prostych smaków. Kanapka z serem, czy to białym, czy też żółtym i pomidorem należy do moich faworytów. Ale dopiero kilka miesięcy temu zaczęłam bawić się z jedzeniem i eksperymentować. Tak też doszłam do poniższego przepisu, gdzie zwykła kanapka z serem i pomidorem przemienia się w kanapkę z ricottą, musztardą, pieczonymi pomidorami i szczypiorkiem. Niby nic innego, ale aromat pieczonych pomidorów i ich miękkość robią swoje. A jeśli wcześniej wymieszasz je w oliwie z oliwek, occie balsamicznym i dodasz trochę czosnku, efekt będzie wprost niesamowity. Odrobina musztardy w połączeniu z ricottą pobudzi twoje kubki smakowe. Więc czemu nie wstać rano, wrzucić pomidory do piekarnika na 25 minut, wykąpać się, po czym skosztować ich na toście? Smak gwarantowany! 🙂

Będziesz potrzebować (na 2 tosty):

  • 3 rzymskie pomidory
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże kromki chleba lub chleba tostowego
  • 3 łyżki stołowe sera ricotta
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypiorek do posypania

Rozgrzej piekarnik do 230ºC. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). W niewielkiej miseczce zalej je olejem i octem balsamicznym, posyp solą i pieprzem oraz dodaj czosnek. Wymieszaj składniki, po czym przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut. 

Na patelni podsmaż kromki chleba (ja smaruję każdą stronę odrobiną masła), a jeśli masz toster, przytostuj. Każdą kromkę posmaruj ½ łyżeczki musztardy, następnie 1,5 łyżki ricotty. Ułóż tyle pomidorków, ile się zmieści, po czy posyp poszatkowanym szczypiorkiem, posól i popieprz do smaku.

Smacznego, Marta

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie