Odpowiedz
Wracam po dłuższej przerwie spowodowanej dłuższymi wakacjami. Nadal cierpię z powodu zmiany czasu, ale jak tylko dojdę do siebie umieszczę
Wracam po dłuższej przerwie spowodowanej dłuższymi wakacjami. Nadal cierpię z powodu zmiany czasu, ale jak tylko dojdę do siebie umieszczę kilka zdjęć ze śniadań w Tajlandii. Nie należały one do typowych, ale smakowały jak przysłowiowe niebo w gębie! Zaś dzisiaj, żeby uczcić moje pojednanie z Amsterdamem przygotowałam cos nieskomplikowanego, lecz nieco bardziej wyszukanego. Możesz przygotować mniej jak 8 kubeczków, poprostu zmniejsz proporcje grzybów i sera.
Będziesz potrzebować (na 8):
- 1 szklanka grzybów (posiekanych, doprawionych solą, pieprzem, chilli i podsmażonych na patelni)
- 2 łyżki serka kremowego (np. Philadelphia)
- sól, pieprz i suszona bazylia do smaku
- 8 kromek chleba tostowego
- masło do natłuszczenia formy
- ½ szklanki startego sera żółtego
- 8 plasterków pomidora
- 2 łyżki stołowe parmezanu
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do muffinów. Zmieszaj w misce grzyby i serek śmietankowy, po czym dodaj soli, pieprzu i chilli w proszku (tyle ile lubisz).
Wytnij okrągłe kształty w kromkach chleba, rozwałkuj je, po czy natnij od brzegu do środka. Umieść chleb w formach.
¼ przygotowanego sera rozdziel pomiędzy kubki, następnie ułóż po łyżce grzybowego miksu, wyrównaj, po czym posyp resztą sera. Każdy kubeczek przykryj plasterkiem pomidora, poprusz parmezanem, posól, popieprz i posyp bazylią w proszku. Piecz przez około 25 minut.
Smacznego, Marta
Znalezione na: Tadka pasta
6 komentarzy
Najpierw musi smakować, a potem może wyglądać, a tu jedno i drugie 🙂 Baaardzo fajny pomysł. Wyglądają pyszniej niż w oryginale. Takie mniej grzeczne 🙂
Oj warto warto 🙂
Warto byłoby takie śniadanie zjeść 😉http://www.przysmakiewy.pl
Dam znać po lekturze jakie miałam wrażenia, a co do pikantnych śniadań, to ja również przepadam 🙂
Lubię takie grzybowe przekąski na ostro:)
A,Jane Eyre zrobiła na mnie niebywałe wrażenie,polecam każdemu!
Pozdrawiam!
M.
Dodaj komentarz
Dziękuję Onionchoco!