Tostowe Kubki z Grzybami
Przepisy

Tostowe Kubki z Grzybami

Wracam po dłuższej przerwie spowodowanej dłuższymi wakacjami. Nadal cierpię  z powodu zmiany czasu, ale jak tylko dojdę do siebie umieszczę

Wracam po dłuższej przerwie spowodowanej dłuższymi wakacjami. Nadal cierpię  z powodu zmiany czasu, ale jak tylko dojdę do siebie umieszczę kilka zdjęć ze śniadań w Tajlandii. Nie należały one do typowych, ale smakowały jak przysłowiowe niebo w gębie! Zaś dzisiaj, żeby uczcić moje pojednanie z Amsterdamem przygotowałam cos nieskomplikowanego, lecz nieco bardziej wyszukanego. Możesz przygotować mniej jak 8 kubeczków, poprostu zmniejsz proporcje grzybów i sera.

Będziesz potrzebować (na 8):

  • 1 szklanka grzybów (posiekanych, doprawionych solą, pieprzem, chilli i podsmażonych na patelni)
  • 2 łyżki serka kremowego (np. Philadelphia)
  • sól, pieprz i suszona bazylia do smaku
  • 8 kromek chleba tostowego
  • masło do natłuszczenia formy
  • ½ szklanki startego sera żółtego
  • 8 plasterków pomidora
  • 2 łyżki stołowe parmezanu

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do muffinów. Zmieszaj w misce grzyby i serek śmietankowy, po czym dodaj soli, pieprzu i chilli w proszku (tyle ile lubisz).

Wytnij okrągłe kształty w kromkach chleba, rozwałkuj je, po czy natnij od brzegu do środka. Umieść chleb w formach. 

¼ przygotowanego sera rozdziel pomiędzy kubki, następnie ułóż po łyżce grzybowego miksu, wyrównaj, po czym posyp resztą sera. Każdy kubeczek przykryj plasterkiem pomidora, poprusz parmezanem, posól, popieprz i posyp bazylią w proszku. Piecz przez około 25 minut.

Smacznego, Marta

Znalezione na: Tadka pasta

6 komentarzy
  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Dziękuję Onionchoco!

  • Najpierw musi smakować, a potem może wyglądać, a tu jedno i drugie 🙂 Baaardzo fajny pomysł. Wyglądają pyszniej niż w oryginale. Takie mniej grzeczne 🙂

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Oj warto warto 🙂

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Dam znać po lekturze jakie miałam wrażenia, a co do pikantnych śniadań, to ja również przepadam 🙂

  • Lubię takie grzybowe przekąski na ostro:)
    A,Jane Eyre zrobiła na mnie niebywałe wrażenie,polecam każdemu!
    Pozdrawiam!
    M.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie