Odpowiedz
Dzisiaj jest ostatnim dniem 2013! Ciężko uwierzyć, że jutro zaczynamy całkiem nowy, świeży rok. 2013 był dla mnie obłędnie dobrym
Dzisiaj jest ostatnim dniem 2013! Ciężko uwierzyć, że jutro zaczynamy całkiem nowy, świeży rok. 2013 był dla mnie obłędnie dobrym rokiem i będę za nim tęskniła. Zanosi się, że 2014 będzie co najmniej równie ciekawy, jak nie lepszy i jestem podekscytowana jutrem (ok, dzisiejszy wieczór również całkiem nieźle się zapowiada).
Nie znam waszych planów na dzisiejszy wieczór, ale cokolwiek się wydarzy, będzie miało wpływ na jutrzejszy poranek. A będzie to nietuzinkowy poranek – 1-szy w nowym roku. Więc… cokolwiek będzie – kac/przemęczenie/niedospanie/jeszcze niespanie/konieczność podniesienia się z łóżka i zrobienia śniadania dla rodziny, francuskie tosty z karmelizowanymi bananami będą dobrym pomysłem. Leczą one zwłaszcza kaca ;). Są słodkie, soczyste, pyszne i żołądek będzie za nie wdzięczny. Skoczcie więc do sklepu przed wieczorem i zaopatrzcie się w banany, jajka i pomarańcze, resztę pewnie macie w domu, a jutro zafundujcie sobie śniadanie królów. Szczęśliwego Nowego Roku!
Potrzebujecie na tosty (dla 2 osób):
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 kromki chleba lub chałki
- oliwa do smażenia
Na karmelizowane banany:
- 2 banany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- sok z ½ pomarańczy
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
W misce zmieszaj jajka, mleko, cukier, skórkę z pomarańczy i gałkę muszkatołową. Przetnij kromki chleba w pół, po czym zamocz każdą w miksie jajecznym, po czym umieść w płaskim naczyniu jak forma do pieczenia i zalej resztą miksu. Zostaw na około 1 minutę. Rozgrzej patelnię i smaż kromki z każdej strony, aż się zarumienią, po czym przełóż na blachę do pieczenia pokrytą papierem i piecz przez około 10 minut.
W między czasie pokrój banany, rozpuść masło na patelni i smaż banany aż zbrązowieją z obu stron, po czym posyp cukrem i smaż jeszcze minutę, na koniec wlej sok z pomarańczy i smaż, aż się zagęści.
Podawaj tosty przykryte bananami z gęstym sosem z patelni.
Smacznego, Marta
10 komentarzy
Właśnie zjadłam:) To najlepsza opcja tostów francuskich jaką miałam okazję robić:) Dzięki za inspirację!
ojej jakie pyszności!
Pyszne to musi byc!:) Prawdziwe sniadanie mistrzow i to nie tylko na pierwszy poranek nowego roku:) Wszystkiego dobrego zycze w 2014!:) Pozdrawiam:)
Ach, nabrałam na nie ochoty, mimo że kaca nie miałam :))) wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Marto!
To rzeczywiście śniadanie królów. Robię w sobotę. 🙂
Życzę Ci wszystkiego co dobre i miłe, co budzi uśmiech na twarzy. 🙂
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Marto, przepysznych śniadań i spełnienia marzeń!:)
Już dawno nie robiłam tostów francuskich i patrząc na te wiem, że w najbliższym czasie muszę powrócić do tego pysznego smaku 🙂 są świetne!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! 🙂
tak! jutro takie śniadanko poproszę! i wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku Ci życzę 🙂
Ja za 2013 nie będę tęsknić, ale mam nadzieję, że od jutra rozpocznę nowe, lepsze życie 🙂 I Wam życzę Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Dodaj komentarz
cudowna rozpusta na błogie leniwe śniadanie:d