Tosty a’la Jamie Olivier przygotowujÄ™ na Å›niadanie od, można powiedzieć, lat. Bardzo je lubiÄ™, zwÅ‚aszcza, że w kontakcie z podniebieniem
Tosty a’la Jamie Olivier przygotowuję na śniadanie od, można powiedzieć, lat. Bardzo je lubię, zwłaszcza, że w kontakcie z podniebieniem sprawiają wrażenie chmurki. Dodatkowo to przepis, który przypomina mi dom, gdziekolwiek jestem. Spróbuj, może będzie to i Twoje śniadanie.
Potrzebujesz:
dwie kromki pieczywa tostowego
mozzarella
1 jajko
mloeko
mÄ…ka
sól i pieprz
olej
Odetnij skórki z tostów i przygotuj trzy niewielkich rozmiarów talerze, po czym wypełnij je mlekiem, mąką i roztrzepanym jajkiem. Plasterki mozzarella ułóż na połówce tosta, po czym użyj palców do zagniecenia brzegów tostów (jeśli chleb nie chce się połączyć możesz położyć na brzegi odrobinę roztrzepanego jajka). Sklejony tost zamocz w mleku, obtocz mąką i obłóż jajkiem, po czym połóż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż obie strony na niewielkim ogniu, co roztopi mozarellę. Osobiście serwuję tosty z żurawiną. Smacznego!