Odpowiedz
Moja obsesja na punkcie truskawek zwiększa się z dnia na dzień. Wczoraj miałam dzień iście truskawkowy, czyli me ulubione na śniadanie
Moja obsesja na punkcie truskawek zwiększa się z dnia na dzień. Wczoraj miałam dzień iście truskawkowy, czyli me ulubione na śniadanie z komosą ryżową (na dniach wrzucę przepis), następnie zasmażane truskawki a na zakończenie pierogi z truskawkami i śmietaną. Wszystko w wybornym towarzystwie, bo moja teoria, że posiłki przygotowane i skonsumowane z przyjaciółmi smakują lepiej, sprawdza się. Dzisiaj popracowałam trochę nad przepisem i znów podsmażyłam truskawki, tym razem w cieście cytrynowo waniliowym. Jeśli nie lubicie mąki żytniej, zastąpić ją możecie pszenną, ale ostrzegam, że będziecie żałować 😉
Zerknijcie również na przepis na banany w cieście.
Potrzebujesz na ciasto:
- 1½ szklanki mąki żytniej
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka syropu z agawy
- nasiona z ½ laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 500g truskawek
- olej do smażenia
- cukier puder lub roztopiona czekolada do podania
W misce zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. Umyj truskawki, odernij listki i osusz.
Rozgrzej patelnię z olejem (ma przykrywać patelnię na około 0,5 cm). Każdą truskawkę maczaj w cieście tak, by dokładnie ją pokryło i smaż z każdej strony.
Podawaj z cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego, Marta
8 komentarzy
-
Hey Olga, tak razowa i możesz zastąpić syrop miodem. Smacznego 🙂
Wow! Uwielbiam truskawki, ale w takim cieście jeszcze nie spotkałam się z nimi, muszę to wypróbować! 🙂
dzień bez truskawek, dniem straconym 🙂
A co jakbym upiekła takie cuda? Myślisz że mogę poeksperymentować w piekarniku? 😀
Takie truskawki, to fantastyczny pomysł!!!!
wyobrażam sobie ten smak! super pomysł na podanie truskawek, który zdecydowanie wykorzystam :)i jak zwykle… zakochuje się w tych zdjęciach 🙂prettystrawberries.blogspot…
czarujesz! zdjęciami to wiadomo nie od dziś ale truskawki w cieście widzę pierwszy raz! muszę je zrobić 🙂
Dodaj komentarz
Czy mąka ma być razowa? i czy można zastąpić syrop miodem?