Odpowiedz
Mamy sezon na truskawki i założę się, że widzieliście już setki wyjątkowych i ciekawych przepisów, ale tego nie chcecie przegapić!Znalazłam
Mamy sezon na truskawki i założę się, że widzieliście już setki wyjątkowych i ciekawych przepisów, ale tego nie chcecie przegapić!Znalazłam go dzisiaj na blogu My New Roots i zakochałam się od pierwszego odczucia szaleństwa w okolicy kubków smakowych. Tylko spójrzcie na te przyprawy, to musi być pyszne. Jako wierna fanka truskawek jadam je regularnie z cukrem, no jadałam, bo od dzisiaj mam nową ulubioną wersję. Na początek dodałam sosiku do owsianki, po czym wygrzebałam łyżką ze słoika wszystko, do ostatniej truskawki. Tak dobre!
Możesz użyć sosu do wszystkiego – musli, makaronu, nawet zalać wodą i pić.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg truskawek
- startą skórkę z ½ pomarańczy
- ½ laski wanilii, startej
- 2 strąki kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- troszkę soli morskiej
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Umyte truskawki pokrój i wrzuć do słoika lub miski, dodaj pozostałe składniki, po czym rozgnieć wszystko widelcem. Zostaw kilka niezgniecionych truskawek (sos będzie się wówczas ładniej prezentował). Przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na godzinę. A później jedz, jedz, jedz!!!
Smacznego, Marta
36 komentarzy
-
Jeśli się nie uda, to zawsze można ominąć jeden składnik. Chociaż powinno się udać!
a sezon truskawkowy ma się ku końcowi 🙁
-
wszystko co dobre kiedyś siżę kończy. Ale chwilę jeszcze mamy na korzystanie 🙂
Woooow i Łaaaaaał. Truskawki z octem balsamicznym i pieprzem to już swego rodzaju normalność, ale o takim połączenie czytam po raz pierwszy ale nie ostatni, bo muszę taki sos koniecznie wypróbować!!!
-
serdecznie polecam, odkąd wypróbowałam na stałe gości w lodówce, przynajmniej do czasu trwania sezonu na truskawki 😉
przyprawy genialne, do truskawek – idealne, lecę na targ! 🙂
-
smacznego 🙂
Uwielbiam owocowo-pikantne kombinacje 🙂
-
ja również, zwłaszcza z delikatną owsianką czy naleśnikami 🙂
W końcu nowy pomysł na moje ukochane truskawki:) Tyle możliwości! Super przepis:)
-
Dziękuję za miłe słowa, trzeba korzystać i kombinować, puki jest sezon.
Fantastycznie doprawione, musi być pyszne!
-
jest i idealnie komponuje się z innymi potrawami.
Truskawki i przyprawy korzenne – dwa smaki idealne w jednym. Mniam !
-
🙂 cieszę się, że Ci się podoba Elin
Rzeczywiście szkoda byłoby przegapić taki przepis!
Pychota!:)
-
Zwłaszcza, że przepis bardzo prosty, a smak niepowtarzalny.
faktycznie z owsianką musi być rewelacyjne! już zapisuję, uzbroję się w przyprawy i wypróbuję
-
Z owsianką i same. Pomimo dodatku miodu nie są za słodkie.
Super pomysł, muszę spróbować!
-
dziękuję i polecam 🙂
truskawek na pikantnie jeszcze nie jadłam, ale pysznie to wygląda 🙂
-
Ja również pierwszy raz spróbowałam i jak na razie zakochana jestem.
Wspaniały! Myślę, że pasowałby idealnie do mojego bazyliowego biszkoptu:)
Pozdrowienia!
-
zgadzam sie 🙂
Boskie! dołączam do listy “truskawkowych must have” do zrobienia w tym sezonie 😉
-
koniecznie, bo to przepis nie tuzinkowy, przynajmniej dla mnie. Polecam również blog My New Roots, jest tam dużo ciekawych przepisów nie tylko na śniadania 🙂
Biore. Do owsianki. Akurat mam w lodowce truskawki, ktore wkrotce wydadza ostatnie tchnienie, jesli z nimi wczesniej czegos nie zrobie. Ciekawa jestem anyzu gwiazdkowego w tej kombinacji.
-
wpasował się idealnie, a no i ten sosik można trzymać w lodówce przez dłuższy czas, więc truskawki się nie zmarnują. Oczywiście jeśli nie zjesz wszystkiego na raz tak jak ja 😉
Lecę po truskawy i już robię 😀
-
smacznego i daj znać jak smakowały!
Juz sobie wyobrazam jego smak z pyszna, kremowa owsianka. Albo z waniliowymi lodami 🙂
-
oj tak 🙂
Bardzo ciekawy 🙂 Taki korzenny
-
Oszalałam na punkcie tych truskawek, wcześniej skupiałam się na połączeniu z cukrem i śmietaną, a to takie proste i takie inne 🙂
Dodaj komentarz
napalił`m się na zrobienie tego sosu, ale nie mam anyżu i dziś pewnie nie kupię, jeśli w ogóle uda mi się dostać?, pozdrawiam