Odpowiedz
Nie ma nic lepszego jak pyszne danie przygotowane z prostego i szybkiego przepisu, a wyglądające nietuzinkowo. Takie przepisy lubię najbardziej
Nie ma nic lepszego jak pyszne danie przygotowane z prostego i szybkiego przepisu, a wyglądające nietuzinkowo. Takie przepisy lubię najbardziej i zawsze chętnie się nimi dzielę. Dzisiejszy pochodzi z książki Billa Grangera, a Australijczycy potrafią dobrze ugotować. Kilka lat temu, kiedy mieszkałam w Sydney, miałam okazję zjeść śniadanie w jego restauracji w Surry Hills. Zamówiłam wówczas puszyste placki z bananami, i wiedziałam, że nie będzie to ostatnia wizyta. Kiedy opuszczałam Australię, kupiłam książkę z przepisami Billa, by nie tęsknić za bardzo za tym miejscem.
Dzisiejszego poranka obudziliśmy się do pięknego słońca i od otworzenia oczu zaczęłam myśleć właśnie o Sydney, zostawionych tam przyjaciołach oraz wspólnych weekendach na plaży. Lubię nasze życie w Berlinie, ale być może nadszedł czas na zmiany.
Potrzebujesz (na 2):
- 375g ricotty
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
For serving:
- figi lub truskawki
- miód
Rozgrzej piekarnik do 180*C i nasmaruj dwie foremki do pieczenia (wielkości filiżanek) masłem. W misce zmieszaj ricottę, jajko, cukier i wanilię, po czym przełóż do foremek. Piecz przez 20-25 minut, aż serowa mieszanka ozłoci się. Po wyjęciu z piekarnika zostaw w formach przez kolejne 2 minuty, po czym przełóż na talerz.
Podawaj z figami lub truskawkami , polane miodem. Możesz również podawać z chałką.
Smacznego, Marta
26 komentarzy
co za boskie śniadanie 🙂 jakbym miała bliżej to na pewno bym się wprosiła 🙂 pozdrawiam 🙂
Zjadłabym wszystko bez żadnych oporów.
Pysznie!!!
Wczoraj zrobiłam 😉 Z truskawkami i miodem. Super. Dałam tylko więcej cukru. Będziemy jadać często. Dziękuję.
-
Słodsza wersja musiała być pyszna 🙂 Fajnie, że sie udało i smakowało Katarzynko.
Ja jeszcze dodaję łyżkę budyniu 😉 wtedy jest bardziej zwarte. Pyszne!
-
fajna wskazówka, dziękuję 🙂
-
ale budyniu w proszku?
-
Coś wspaniałego! Ja biorę obydwa 🙂
Ojejku, dlaczego nikt dla mnie nie przygotowuje takich śniadań? Choc raz w tygodniu pliiss… Wygląda obłędnie!
No cóż, po prostu obłęd smaku oparty na prostocie. Mmm…
Wszystkie Twoje posiłki wyglądają bajecznie! Pozdrawiam
Nie uwierzysz ale w zeszlym tygodniu tez natrafilam na przepis na zapiekana ricotte i postanowilam, ze ja wkrotce zrobie bo kusila niemilosiernie… A teraz Ty kusisz 🙂 Pyszne sniadanko.http://kalejdoskopkulinarny…
-
to znak, że musisz w końcu zrobić 🙂
podoba mi się ten pomysł na zapiekaną ricottę , bo uwielbiam ją ! poza tym z miodziem <3 pysznie !
Sliczne zdjecia jakze efektownego dania!:) Proste i smaczne mniam!:) P.S. Marzy mi sie Australia… :))))))))))
Wygląda niesamowicie, uwielbiam wszystko, co jest pochodzenia serowego a ten przepis zapowiada się świetnie 🙂 Tak straszliwię zazdroszczę Sydney, moja wymarzona destynacja… może kiedyś! 🙂
na pewno zrobię 😀 zazdroszczę Ci tych podróży po świecie… Sydney, Amsterdam, Stany… ahhhh… moje marzenia są właśnie związane z podróżami 😀http://siaskowe-gotowanie.b…
Jesteś mistrzynią! Kolejny raz udowadniasz że geniusz tkwi w prostocie. Kiedy upiekłam skórki od tostów w jajku, zachwytom nie było końca;) A to dzięki Tobie!! A dzisiaj kolejny taki przepis. Prosty. Wspaniały.
pyszności 🙂
P.S. Zazdroszczę ci tego czasu w Sydney, marzy mi się tam kiedyś pomieszkać
To musiało być przepyszne!Uwielbiam wszystko co z miodem;)GrowingUp (http://www.foodandgirls.blogspot.com)
zrobię to koniecznie niebawem!! 🙂 uwielbiam takie proste, niebanalne pomysły! 🙂
Z pewnością wypróbuje! Wygląda obłędnie!
wygląda bosko!
Zdjęcia są tak boskie, że nie wiedziałam które spinować 🙂 Cudo!
Dodaj komentarz
wygląda obłędnie:) a te fotografie:) boskie:)