Zapiekana Ricotta z Owocami i ...
Przepisy

Zapiekana Ricotta z Owocami i Miodem

Nie ma nic lepszego jak pyszne danie przygotowane z prostego i szybkiego przepisu, a wyglądające nietuzinkowo. Takie przepisy lubię najbardziej

Nie ma nic lepszego jak pyszne danie przygotowane z prostego i szybkiego przepisu, a wyglądające nietuzinkowo. Takie przepisy lubię najbardziej i zawsze chętnie się nimi dzielę. Dzisiejszy pochodzi z książki Billa Grangera, a Australijczycy potrafią dobrze ugotować. Kilka lat temu, kiedy mieszkałam w Sydney, miałam okazję zjeść śniadanie w jego restauracji w Surry Hills. Zamówiłam wówczas puszyste placki z bananami, i wiedziałam, że nie będzie to ostatnia wizyta. Kiedy opuszczałam Australię, kupiłam książkę z przepisami Billa, by nie tęsknić za bardzo za tym miejscem. 

Dzisiejszego poranka obudziliśmy się do pięknego słońca i od otworzenia oczu zaczęłam myśleć właśnie o Sydney, zostawionych tam przyjaciołach oraz wspólnych weekendach na plaży. Lubię nasze życie w Berlinie, ale być może nadszedł czas na zmiany.

Potrzebujesz (na 2):

  • 375g ricotty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

For serving:

  • figi lub truskawki
  • miód

Rozgrzej piekarnik do 180*C i nasmaruj dwie foremki do pieczenia (wielkości filiżanek) masłem. W misce zmieszaj ricottę, jajko, cukier i wanilię, po czym przełóż do foremek. Piecz przez 20-25 minut, aż serowa mieszanka ozłoci się. Po wyjęciu z piekarnika zostaw w formach przez kolejne 2 minuty, po czym przełóż na talerz. 

Podawaj z figami lub truskawkami , polane miodem. Możesz również podawać z chałką.

Smacznego, Marta

26 komentarzy
  • http://martawkuchni.blog.pl/ Odpowiedz

    wygląda obłędnie:) a te fotografie:) boskie:)

  • co za boskie śniadanie 🙂 jakbym miała bliżej to na pewno bym się wprosiła 🙂 pozdrawiam 🙂

  • Zjadłabym wszystko bez żadnych oporów.

  • Pysznie!!!

  • Wczoraj zrobiłam 😉 Z truskawkami i miodem. Super. Dałam tylko więcej cukru. Będziemy jadać często. Dziękuję.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Słodsza wersja musiała być pyszna 🙂 Fajnie, że sie udało i smakowało Katarzynko.

  • Ja jeszcze dodaję łyżkę budyniu 😉 wtedy jest bardziej zwarte. Pyszne!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      fajna wskazówka, dziękuję 🙂

      • ale budyniu w proszku?

  • Coś wspaniałego! Ja biorę obydwa 🙂

  • Ojejku, dlaczego nikt dla mnie nie przygotowuje takich śniadań? Choc raz w tygodniu pliiss… Wygląda obłędnie!

  • No cóż, po prostu obłęd smaku oparty na prostocie. Mmm…

  • Wszystkie Twoje posiłki wyglądają bajecznie! Pozdrawiam

  • Nie uwierzysz ale w zeszlym tygodniu tez natrafilam na przepis na zapiekana ricotte i postanowilam, ze ja wkrotce zrobie bo kusila niemilosiernie… A teraz Ty kusisz 🙂 Pyszne sniadanko.http://kalejdoskopkulinarny

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      to znak, że musisz w końcu zrobić 🙂

  • podoba mi się ten pomysł na zapiekaną ricottę , bo uwielbiam ją ! poza tym z miodziem <3 pysznie !

  • Sliczne zdjecia jakze efektownego dania!:) Proste i smaczne mniam!:) P.S. Marzy mi sie Australia… :))))))))))

  • Wygląda niesamowicie, uwielbiam wszystko, co jest pochodzenia serowego a ten przepis zapowiada się świetnie 🙂 Tak straszliwię zazdroszczę Sydney, moja wymarzona destynacja… może kiedyś! 🙂

  • na pewno zrobię 😀 zazdroszczę Ci tych podróży po świecie… Sydney, Amsterdam, Stany… ahhhh… moje marzenia są właśnie związane z podróżami 😀http://siaskowe-gotowanie.b

  • Jesteś mistrzynią! Kolejny raz udowadniasz że geniusz tkwi w prostocie. Kiedy upiekłam skórki od tostów w jajku, zachwytom nie było końca;) A to dzięki Tobie!! A dzisiaj kolejny taki przepis. Prosty. Wspaniały.

  • muffinandmuffins.blogspot.com Odpowiedz

    pyszności 🙂
    P.S. Zazdroszczę ci tego czasu w Sydney, marzy mi się tam kiedyś pomieszkać

  • zrobię to koniecznie niebawem!! 🙂 uwielbiam takie proste, niebanalne pomysły! 🙂

  • Z pewnością wypróbuje! Wygląda obłędnie!

  • wygląda bosko!

  • Zdjęcia są tak boskie, że nie wiedziałam które spinować 🙂 Cudo!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie