Odpowiedz
Obiecuję, że to już ostatnie danie nie śniadaniowe. Chociaż zjadłam tą sałatkę właśnie na śniadanie i była rewelacyjna. Jak już
Obiecuję, że to już ostatnie danie nie śniadaniowe. Chociaż zjadłam tą sałatkę właśnie na śniadanie i była rewelacyjna. Jak już nie raz wypominałam, jestem “słodkim ząbkiem” i sałatka z gruszką w połączeniu z serem pleśniowym była dla mnie eksplozją smaku. Dodałam oczywiście wielbione ostatnio szparagi i bum, połączenie idealne.
Proces przygotowania również jest dosyć sprawny, więc niech wizja podsmażania was nie zniechęci. Jedno, co obiecuję, to że poczujecie wiosnę w buzi.
Potrzebujesz:
- 1 gruszka
- szparagi, mała garść
- orzechy włoskie, mała garść
- świeży rozmaryn, 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- ser pleśniowy
- roszponka, dwie garście
Do polania:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka balsamic vinegre
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz do przyprawienia
Sos przygotuj w małym kubeczku mieszając wszystkie składniki.
Gruszkę przecinamy wzdłuż na 4 części (nie obierałam jej ze skórki), pozbywamy się pestek. Na patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek dodajemy rozmaryn i gruszkę, smażymy na średnim ogniu przez jakieś 2-3 minuty. Dodajemy szparagi (wcześniej obetnij ich końce) i smażymy przez kolejne 2-3 minuty, na koniec wsypujemy orzechy włoskie i wszystko razem smażymy przez kolejną minutę lub dwie.
Na talerzyku układamy roszponkę, na to ładnie przenieść trzeba zawartość patelni (zawsze najpierw jemy oczami), posypujemy okruszkami sera pleśniowego (osobiście zawsze dodaję dużo, bo bardzo lubię, ale wystarczy kilka kawałków, które fajnie przełamią smak słodkiej gruszki). Całość polewamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Oczywiście najlepiej smakuje podawane na ciepło.
Smacznego, Marta
14 komentarzy
Genialne danie i piękne zdjęcie! 🙂
Jak dla mnie świetne połączenie:)
o jak to wspaniale wygląda 🙂 zdjęcie rewelacyjne 🙂
to niby takie znane połączenie smakowe, a tak mało osób go w rzeczywistości próbowało… 😉 dla mnie świetne
Rewelacja. Pyszne. Jak w najlepszej restauracji:)
Rewelacyjny przepis i cudowne zdjęcie. Pozdrawiam! 🙂
Grucha w tym połączeniu nad wyraz wytworna, szparaga z nią nie serwowałam, spróbuję!!
Gruszka wygląda wspaniale 🙂 Od razu chce się ją zjeść 🙂
ojeju, ale to smacznie wymyśliłaś! 🙂
Przepyszne!
Jak tylko pojawią się szparagi, zrobię natychmiast:)
wow , bardzo ciekawe danie ;D pysznie wygląda 😉
Cudownie… czarujesz nieziemsko 🙂
Pozdrawiam cieplutko choć śnieg sypie za oknem
Wiewióra
Pychotka! Tęskno mi już za szparagami! Pozdrawiam
Dodaj komentarz
Uuuu… Kochana… Tak przypadkiem znalazłaś się u mnie, wracam, a tu takie sprawy? Że śniadanie, smacznie i pięknie, no i zdrowo?? Ja tu zostaję, wiedz to!!