Najwyższa pora przygotować zdrowe batony, które posłużyć mogą za drugie śniadanie. Znalazłam interesujący przepis na blogu Always with butter blog i postanowiłam
Najwyższa pora przygotować zdrowe batony, które posłużyć mogą za drugie śniadanie. Znalazłam interesujący przepis na blogu Always with butter blog i postanowiłam spróbować, bo czemu nie. Nie tylko są smaczne, wyglądają i pachną wspaniale (wanilia!) ale są również pożywne.
Czego będziesz potrzebować:
- 1 kubek mąki
- 1 kubek płatków owsianych
- 1 kubek cynamonowych cherrios
- 1 kubek migdałów(posiekanych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ kubka miękkiego masła
- ¼ kubka oleju roślinnego
- ½ kubka brązowego cukru
- 1 łyżeczka wanili
- dżem malinowy
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 Ci natłuść blaszkę (można użyć 20 cm2, ale okrągła też sie nadaje). Zmieszaj mąkę, płatki owsiane, cherrios, migdały, cynamon, proszek do pieczenia i sól i odłóż mieszankę na bok. W drugiej misce ubij masło, olej, cukier i wanilię. Następnie połącz wszystkie składniki i mieszaj dopuki uformuje się kruche ciasto.
Odstaw na bok 1,5 kubka, zaś resztę kruszonki ugnieć na dnie formy. Następnie ułóż warstwę dżemu (niezbyt grubą) i posyp pozostałym ciastem. Delikatnie ugnieć wszystkie warstwy.
Piecz przez 25-30 minut, dopuki złoto-brązowe. Kiedy gotowe, ostudź je przez około 15 minut, po czym potnij na paski.
Idealne na pierwsze czy drugie śniadanie i smakuje wyśmienicie ze szklanką mleka!
Smacznego!