Zdrowe Batony Migdałowo Malin...
Przepisy

Zdrowe Batony Migdałowo Malinowe

Najwyższa pora przygotować zdrowe batony, które posłużyć mogą za drugie śniadanie. Znalazłam interesujący przepis na blogu Always with butter blog i postanowiłam

Najwyższa pora przygotować zdrowe batony, które posłużyć mogą za drugie śniadanie. Znalazłam interesujący przepis na blogu Always with butter blog i postanowiłam spróbować, bo czemu nie.  Nie tylko są smaczne, wyglądają i pachną wspaniale (wanilia!) ale są również pożywne.

Czego będziesz potrzebować:

  • 1 kubek mąki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1 kubek cynamonowych cherrios
  • 1 kubek migdałów(posiekanych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ kubka miękkiego masła
  • ¼ kubka oleju roślinnego
  • ½ kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanili
  • dżem malinowy

Nagrzej piekarnik do temperatury 175 Ci natłuść blaszkę (można użyć 20 cm2, ale okrągła też sie nadaje). Zmieszaj mąkę, płatki owsiane, cherrios, migdały, cynamon, proszek do pieczenia i sól i odłóż mieszankę na bok. W drugiej misce ubij masło, olej, cukier i wanilię. Następnie połącz wszystkie składniki i mieszaj dopuki uformuje się kruche ciasto.

Odstaw na bok 1,5 kubka, zaś resztę kruszonki ugnieć na dnie formy. Następnie ułóż warstwę dżemu (niezbyt grubą) i posyp pozostałym ciastem. Delikatnie ugnieć wszystkie warstwy.

Piecz przez 25-30 minut, dopuki złoto-brązowe. Kiedy gotowe, ostudź je przez około 15 minut, po czym potnij na paski.

Idealne na pierwsze czy drugie śniadanie i smakuje wyśmienicie ze szklanką mleka!

Smacznego!

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie