Zdrowe Batony z Komosy i Suszo...
Przepisy

Zdrowe Batony z Komosy i Suszonych Owoców

Kiedy tęskni się za jednym miastem przed dłuższy czas, po przyjeździe człowiek czuje się jak turysta. Ostatnim czasem odkrywałam Berlin, jednym

Kiedy tęskni się za jednym miastem przed dłuższy czas, po przyjeździe człowiek czuje się jak turysta. Ostatnim czasem odkrywałam Berlin, jednym powodem mogła być wizyta znajomego, ale kolejnym jest próba zebrania ulubionych miejsc i stworzenie małego przewodnika po Berlinie. Nie spędzałam w kuchni dużo czasu, za to sporo chodziłam po smacznych miejscach (spodziewajcie się kilka wpisów w rubryce Zjedz Berlin). Wczoraj w nocy dostałam od znajomej świetny przepis, po przekopaniu szafek kuchennych okazało się, że mam większość składników, zaś po kilku zmianach powstały zdrowe, wegańskie i pyszne batony z komosy ryżowej. Idealne dla dzieci, na śniadanie do pracy czy jako śniadanie/lunch/kolacja w postaci ciągłego podjadania (jak ja i T.).

Nadal nie posiadam robota kuchennego, także poradziłam sobie za pomocą blendera, wrzucając do niego kolejno składniki. Jeśli macie dobrze oprzyrządowaną kuchnię, będzie o wiele prościej.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka płatków komosy ryżowej
  • 1 szklanka migdałów
  • ¼ szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka suszonych jabłek
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki mieszanki nasion słonecznika i dyni

Na tacy do pieczenia pokrytej papierem równo rozłóż płatki komosy, migdały oraz wiórki kokosowe. Piecz w 200*C przez około 6 minut (pod koniec czasu patrz na nie, żeby się nie spaliły).

Kiedy ostygną, wrzuć je do robota kuchennego wraz z pozostałymi składnikami, prócz soku. Zmiel dobrze, po czym dodaj sok i miej jeszcze przez chwilę. Jeśli nie masz robota, miel kolejno składniki w blenderze, zaś na koniec umieść wszystkie w misce i łyżką wmieszaj sok.

Naczynie do pieczenia o wymiarach około 20cm2 wyłóż papierem do pieczenia, po czym przełóż do niego miks komosy. Rozprowadź równo po naczyniu, po czym przyciśnij , by masa się równo zbiła. Posypać można na wierzchu ziarnami czy żurawiną, po czym przykryj papierem lub folią i wsadź na noc do lodówki.

Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym.

Smacznego, Marta

21 komentarzy
  • Podpowiesz, gdzie kupić płatki komosy w Berlinie? Wczoraj obeszłam wszystkie bio markety na Friedrichshainie i nie znalazłam nigdzie a taka byłam pewna, że tutaj to na pewno je kupię 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Jest jeden bio na pewno z komosą (quinoa) pomiędzy mostem nad torami i Keizers. Veganz, Warschauer Straße 33. Przepraszam za obsówę w odpowiedz, przeżywam Sydney całą sobą, biegam po mieście, spotykam się ze znajomymi i jakoś do komputera nie było po drodze 🙂

      • W stu procentach rozumiem opóźnienie, miło jest nie mieć czasu na komputer właśnie z takiego powodu 🙂 Niestety w Veganz też sprawdzałam i myślę, że albo ich nie ma albo są w jakimś miejscu albo pod jakąś nazwą, której nie zauważam mimo, że sprawdzam bardzo dokładnie 😉

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          To zapytaj sprzedawcę, oni zawsze chętnie pomagają 🙂

  • Zawsze jak patrzę na te Twoje śniadania, to tak czas mi staje w miejscu i z rozkoszą oglądam te łakocie, które serwujesz. U mnie jest to niestety najbardziej zaniedbywany posiłek. Zawsze wstaję za późno i jem w pędzie.

  • www.martawkuchni.blog.pl Odpowiedz

    przepis zachowuje i wykorzystam:) bardzo mi się podoba:) mniam mniam:)

  • Iwona Zygmunt-Masternak Odpowiedz

    Bogactwo smaków i do tego zdrowe, czego chcieć więcej 🙂

  • Wszystko mi się tu bardzo podoba 🙂

  • takie domowe batoniki trafiają do mnie w 100%:) ostatnio robiłam owsiane:)

  • oj… muszą być cudowne…

  • czym można zastąpić płatki komosy? 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      mozesz spróbować z płatkami owsianymi.

      • dziękuję, na pewno wypróbuję.

  • To ja poproszę kilka do ciągłego podjadania:))

  • Przepis baardzo bardzo mi odpowiada! Coś czuję, że czeka mnie kolejny eksperyment z komosą ryżową.
    A Twoje zdjęcia zachęcają jak zwykle jeszcze bardziej.
    Pozdrawiam, Tosia 🙂
    Ps. Oglądałam Cię w tv śniadaniowej, co prawda w wersji online, bo nie posiadam telewizora, ale wypadłaś super i tak naturalnie.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Tosia dziękuję! Ja też siebie potem oglądałam i czuję jak by to była inna osoba, hahahah. Super doświadczenie, bardzo polecam 🙂

  • fantastyczne batoniki! tyle w nich zdrowia i pewnie idealnie chrupiące 🙂 do tego tak cudowne zdjęcia!!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂 sa pyszne, już wszystkie zjedzone. Polecam na drugie śniadanie, chociaż my jedliśmy też na lunch, kolację i deser 😉

  • Oj, chciałabym taki baton! Nawet bardzo!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Natalia nic prostszego. Chwila moment, a są smaczniejsze i pewnie zdrowsze od kupnych 🙂

      • Na pewno, muszę tylko zapolować na komosę 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie