Zdrowe Gofry z Mąki Amarantus...
Przepisy

Zdrowe Gofry z Mąki Amarantusowej Podawane z Sosem Ze Śliwek Peruwiańskich

Jak wiecie, od 9 miesięcy jestem dumną i niekiedy odrobinę sfrustrowaną mamą super extra fajnej Mii Sydney (tak, nazywałm ją

Jak wiecie, od 9 miesięcy jestem dumną i niekiedy odrobinę sfrustrowaną mamą super extra fajnej Mii Sydney (tak, nazywałm ją jak miasto). Od 9 miesięcy nie spędziłam dnia bez dziecka. Jest zawsze obok. Pewnie zauważyliście, że wspominam o niej tu i ówdzie. Ale dzisiaj jest dniem wyjątkowym. Tomasz zabrał Mię do swoich rodziców, którzy mieszkają poza granicami pięknego kraju, w którym jestem i będę miała dwa dni tylko dla siebie. Co zrobić z tym oszałamiającym nadmiarem wolności? Główny plan to picie i tańczenie. Znajoma powiedziała, że w końcu będę miała czas, żeby nadrobić pracę. Ale nie, to zdecydowanie czas na tańce i procenty. Może nawet wsiądę na rower i objadę miasto, tęsknię za tym niesamowicie. Tak, picie ma sens, bo nie muszę wstawać w nocy do Mii i mogę pospać do conajmniej południa, albo i wieczora. Czy moi rodzice mięli podobne podejście? Czy wy szalejecie, kiedy dzieci nie ma w domu? Jeśli zniknę na kilka dni, nie podnoście alarmu. Prawdopodobnie mam ogromnego kaca i cieszę się z tego niesamowicie. Uściski i na zdrowie!

Potrzebujesz na gofry (dla 2 osób):

  • ¼ szklanki mąki amarantusowej
  • ¼ szklanki płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 banan, zgnieciony
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mleka jaglanego

Na sos z peruwiańskiej śliwki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • około 50g śliwek peruwiańskich
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej

Wrzuć wszystkie składniki na gofry do miski i dobrze wymieszaj. Potem już wiesz co robić – upiecz gofry w swojej maszynie 🙂

Teraz zabierz się do szykowania sosu. Rozpuść w garnuszku masło oraz cukier. Po około minucie dodaj sok pomarańczowy i śliwki peruwiańskie. Gotuj przez kilka minut, aż śliwki zmiękną. Dodaj mąkę ziemniaczaną, by zagęścić sos.

Gofry serwuj z sosem.

Smacznego, Marta

10 komentarzy
  • niesamowite, gofry wyszły mimo totalnie nie-gofrowej konsystencji! i do tego są pyszne i chrupiące! dziękuję za super przepis.

  • Mam nadzieję, że dobrze się bawiłaś 🙂

  • czym można zastąpić mąkę amarantusową?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Kazda inna 🙂

  • a maslo to tylko masło bez żdnego przymiotnika? niemożliwe!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wow

  • Pyszne gofry i świetny plan na dwa dni bez dziecka. Najlepszego! 🙂

  • Ha, ha miałam podobnie z pierwszą nocą bez Tymka. Miałam szaleć a zasnęłam jak dziecko 🙂 Pozdrawiam Ania

  • Interesująca i smacznie zapowiadająca się propozycja 🙂
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogs…,
    gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante 🙂

  • skład i wygląd perfekt

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie