Ziołowa Focaccia z Pieczarkam...
Bezmięsne

Ziołowa Focaccia z Pieczarkami

Focaccia jest zbyt prosta w przygotowaniu, żeby jej nie zrobić…

Thelma (nasz ukochany kamper i dom w jednym) zastrajkowała, dzięki czemu mogliśmy zostać przez kilka dni z rodzicami. Miło było wziąć porządny prysznic z rana, spać w ciepłym pokoju i zostać w jednym miejscu dla odmiany. Często zapominamy jak nam dobrze dzięki tym rzeczom, prawda?

Przy porannej kawie słuchałyśmy z mamą wiadomości i oczywiście nie umknął nam natłok dotyczący wirusa Corona. Oglądając urywki z Włoch, zaczęłyśmy rozmawiać o dawnych rodzinnych czasach i naszym podróżowaniu z przyczepą przez Włochy. Niemalże co roku zatrzymywaliśmy się w Wenecji. Jako, że podróżowaliśmy z przyczepą (stąd prawdopodobnie moje upodobanie do życia w drodze), zatrzymywaliśmy się na noc na parkingu w Wenecji. Wtedy jeszcze było można to zrobić. Jedliśmy wtedy bardzo dużo pizzy, pasty i focacci na śniadanie. Od słowa do słowa, postanowiłyśmy zrobić włoski dzień. Rano upiekłam focaccie i podałam z pieczarkami, zaś wieczorem było pizza.

Z wami dzielę się przepisem na focaccie z pieczarkami. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, w sumie za prosta, żeby nie spróbować. Jedyna ciężka część to ugniatanie ciasta przez około 10-15 minut. W moim przypadku to zajęcie iście relaksujące. A pieczarki – no kto ich nie lubi?

Przepis

POTRZEBUJESZ NA FOCACCIE:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • duża szczypta cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

DODATKOWO:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu

POTRZEBUJESZ DO PODANIA

  • 1 łyżka oliwy
  • dwie garści pieczarek
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • jedna łyżka gęstej śmietany
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • parmezan
W szklance zmieszaj wodę, drożdże i cukier. Przykryj talerzykiem i zostaw na kilka minut. Drożdże powinny zacząć bombelkować. W między czasie zmieszaj w misce mąkę, sól i oliwę. Wlej do niej aktywne drożdże, zamieszaj, po czym ugniataj przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Umieść ciasto w misce wysmarowanej oliwą, przykryj ręcznikiem i zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 równe części. Każdą połóż na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia i uformuj okrągłe kształty. Ugnieć każdą palcami, żeby stały się płaskie, po czym przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Za pomocą blendera zmiksuj oliwę, pietruszkę i przyprawy. Posmaruj tym miksem każdą focaccię.

Piecz w 200*C przez około 25 minut.

W trakcie pieczenia zacznij przygotowywać grzyby. Umyj pieczarki, po czym potnij w drobne kawałki. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i zacznij je smażyć. Trochę to zajmie, aż zbrązowieją i ozłocą się. Kiedy to się stanie, dodaj posiekany rozmaryn i jeszcze chwilę podsmaż. Dodaj masło oraz śmietanę i zamieszaj, ciągle smażąc. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.

Pokrój focaccie na mniejsze kromki (lub nie, bo i tak jest mała), przykryj grzybami i poprósz parmezanem.

Smacznego, Marta
Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie