Focaccia jest zbyt prosta w przygotowaniu, żeby jej nie zrobić…
Thelma (nasz ukochany kamper i dom w jednym) zastrajkowała, dzięki czemu mogliśmy zostać przez kilka dni z rodzicami. Miło było wziąć porządny prysznic z rana, spać w ciepłym pokoju i zostać w jednym miejscu dla odmiany. Często zapominamy jak nam dobrze dzięki tym rzeczom, prawda?
Przy porannej kawie słuchałyśmy z mamą wiadomości i oczywiście nie umknął nam natłok dotyczący wirusa Corona. Oglądając urywki z Włoch, zaczęłyśmy rozmawiać o dawnych rodzinnych czasach i naszym podróżowaniu z przyczepą przez Włochy. Niemalże co roku zatrzymywaliśmy się w Wenecji. Jako, że podróżowaliśmy z przyczepą (stąd prawdopodobnie moje upodobanie do życia w drodze), zatrzymywaliśmy się na noc na parkingu w Wenecji. Wtedy jeszcze było można to zrobić. Jedliśmy wtedy bardzo dużo pizzy, pasty i focacci na śniadanie. Od słowa do słowa, postanowiłyśmy zrobić włoski dzień. Rano upiekłam focaccie i podałam z pieczarkami, zaś wieczorem było pizza.
Z wami dzielę się przepisem na focaccie z pieczarkami. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, w sumie za prosta, żeby nie spróbować. Jedyna ciężka część to ugniatanie ciasta przez około 10-15 minut. W moim przypadku to zajęcie iście relaksujące. A pieczarki – no kto ich nie lubi?
POTRZEBUJESZ NA FOCACCIE:
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- duża szczypta cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
DODATKOWO:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
POTRZEBUJESZ DO PODANIA
- 1 łyżka oliwy
- dwie garści pieczarek
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- jedna łyżka gęstej śmietany
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- parmezan
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 równe części. Każdą połóż na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia i uformuj okrągłe kształty. Ugnieć każdą palcami, żeby stały się płaskie, po czym przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj oliwę, pietruszkę i przyprawy. Posmaruj tym miksem każdą focaccię.
Piecz w 200*C przez około 25 minut.
W trakcie pieczenia zacznij przygotowywać grzyby. Umyj pieczarki, po czym potnij w drobne kawałki. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i zacznij je smażyć. Trochę to zajmie, aż zbrązowieją i ozłocą się. Kiedy to się stanie, dodaj posiekany rozmaryn i jeszcze chwilę podsmaż. Dodaj masło oraz śmietanę i zamieszaj, ciągle smażąc. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
Pokrój focaccie na mniejsze kromki (lub nie, bo i tak jest mała), przykryj grzybami i poprósz parmezanem.
Smacznego, Marta