Odpowiedz
Nie pisałam tu przez jakiś czas, a wszystko przez fakt, że wybrałam się na 3-tygodniowe wakacje. Czas ten spędziłam w
Nie pisałam tu przez jakiś czas, a wszystko przez fakt, że wybrałam się na 3-tygodniowe wakacje. Czas ten spędziłam w Polsce, gdzie spotkałam moich przyjaciół, zaś dni wypchane były obowiązkami i przyjemnościami, więc czasu na śniadanie nie było. No dobrze, czasem nie było na nie siły 😉
Wróciłam już do Amsterdamu, więc najwyższy czas upichcić coś pysznego i śniadaniowego. Dodatkowym wyzwaniem jest obecność mojej mamy, która zna się na dobrych smakach. Dziś przygotowałam coś wyjątkowego i jak dla mnie oryginalnego, gdyż nigdy nie jadłam tostów francuskich bez owoców i słodkiego smaku. A Wy?
Będziesz potrzebować:
- 2 jajka
- ½ kubka mleka
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 kromki ciabaty
- 3 plastry wędzonego łososia
- ½ kubka gęstej śmietany
- dodatkowo pietruszka i szczypiorek do podania
- sól i pieprz
W głębokim talerzu połącz jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podgrzej masło. Kolejne kawałki ciabaty maczaj w mieszance jajowej, po czym kładź na patelni. Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż osiągną złoty kolor. Gdy gotowe, wysusz na papierowym ręczniku.
Podawaj z łososiem i gęstą śmietaną. Dodatkowo posyp pietruszką i szczypiorkiem.
Smacznego, Marta
4 komentarze
Super przekąska … Marta gratuluję pomysłu
Monika
Tych z serem jeszcze spróbujemy 🙂 a z łososiem są przepyszne.
Ja lubię tosty francuskie z serem żółtym. Takich też z chęcią spróbuję 😀
Dodaj komentarz
Wielkie dzieki, zapraszam na próbowanie!