Zrolowane Tosty Francuskie
Przepisy

Zrolowane Tosty Francuskie

W mojej blogowej karierze zrobiłam kilka czasochłonnych i skomplikowanych śniadań. Jednym z nich były tosty francuskie. Spytacie dlaczego? Bo postanowiłam

W mojej blogowej karierze zrobiłam kilka czasochłonnych i skomplikowanych śniadań. Jednym z nich były tosty francuskie. Spytacie dlaczego? Bo postanowiłam upiec brioche. Może to brzmieć łatwo, ale kiedy nie posiada się robota kuchennego i trzeba kręcić ciasto własnoręcznie, robi się trochę bardziej skomplikowanie. Upieczenie dobrego zajęło mi trzy próby. 

A teraz zapomnijcie o tym, co napisałam, bo dzisiaj zrobiłam najprostszą i niezwykle smaczną wersję tostów francuskich. Były zdecydowanie zbyt smaczne na ilość włożonej pracy. Pomysł na wersję zrolowaną znalazłam na blogu Diethood, internet jest fajny.

Potrzebujesz (na dwie osoby):

  • 8 kromek chleba tostowego
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki greckiego jogurtu
  • 1 jajko
  • świeże maliny
  • świeże borówki
  • Nutella
  • ½ awokado
  • 50g masła do smażenia
  • cukier puder
  • syrop klonowy

Odetnij skórki od kromek i użyj czegoś, by je spłaszczyć (osobiście użyłam dużego słoika, ale wałek również się spisze). Na rozgniecioną kromkę włóż to, co lubisz. Osobiście postawiłam ma rozgniecione maliny z plasterkami awokado, rozgniecione borówki oraz czekoladę. Posmarowane kromki zroluj.

W talerzu na zupę zmieszaj mleko, jogurt oraz jajko. 

Rozgrzej patelnię z masłem.

Zwinięte tosty maczaj kolejno w miksie mlecznym i kładź na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż ozłocą się z każdej strony.

Podawaj posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym.

Smacznego, Marta

37 komentarzy
  • Piękne! koniecznie muszę wypróbować!!!

  • Żaklina MIchałowska Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie, jestem ciekawa ich smaku.

  • Wyglada super, na pewno wypróbujemy!
    A może z truskawakmi i czekaladą?…:)
    Pozdrawiamy serdecznie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Można ze wszystkim na co masz ochotę 🙂

  • Zdjęcia sa fantastyczne !:)

  • Oglądanie takich zdjęć to czysta przyjemność. Cudowny początek dnia! 🙂

  • fantastyczny pomysł 🙂 robiłam już miseczki z chleba tostowego ale jeszcze nie rolowałam 🙂 spróbuję bo takie tosty wyglądają obłędnie 🙂 pozdrawiam!

  • a czy awokado w tej słodkiej kombinacji dobrze smakuje? 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Awokado jest ledwo wyczuwalne ze względu na swój delikatny smak, a komponuje się świetnie.

      • a zatem spróbuję!

  • Cudo! nie tylko świetny pomysł na śniadanie, ale i deser! 😉

  • przepiękne zdjęcia! aż ślinka cieknie 🙂

  • rewelacyjny pomysł:) wygląda fantastycznie:)

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    Genialneeee! Mój K. kupił ostatnio chleb tostowy o smaku śmietankowym do tostów francuskich – zauwazyliśmy dopiero jedzac tosty z szynką i serem,że jakoś dziwnie slodkawo pasuje. Już wiem do czego wykorzystam resztę 🙂 Dziękuuuuuję! Super!

  • Tak to prawda, internet jest super fajny, a Twoje śniadanko po prostu boskie! Nie wiem czy kiedyś się odważę na tak czasochłonne śniadanie, ale mam nadzieję, że nadejdzie taki dzień 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hey Justinka, ta wersja jest właśnie prostsza i nie trzeba piec brioche, wystarczy chleb tostowy 🙂

      • Na pewno 🙂 W takim razie deklaruję się że w sobotę i niedzielę będę miała śniadaniową ucztę 🙂 W tygodniu niestety braknie mi czasu.

  • internet jest fajny, Twoje śniadanie jest cudowne i ja je sobie kiedyś zrobię!:-))

  • Wow, super! Nie wiedziałam, że z tostów mogą powstać takie cuda:)

  • jako największa fanka słodkiego śniadania jestem zachwycona nowym pomysłem na genialny początek dnia;)

  • Marzą mi się! PYCHA!

  • wspaniałe pomysł na śniadanie!!! wykorzystam z pewnością 😉 a zdjęcia do schrupania 😉 pozdrawiam.
    Wiewióra

  • Kiedyś zamiast śniadania zjem komputer z Twoimi zdjęciami na monitorze 😀

  • pomysł mistrzowski!

  • najlepsze tosty francuskie jakie w życiu widziałam, muszę je zrobić!!

  • I am SO glad you enjoyed these!! Your photos are amazing! Thanks for the shout out! 🙂

  • Pomysł z rolowaniem jest genialny, widziałam na paru zagranicznych blogach 🙂 Uwielbiam Twoje zdjęcia, ich klimat jest nieziemski 🙂 Jakiś filtr czy komputerowa pomoc jeśli mogę spytać?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      PS pomaga 🙂

  • No proszę! Pomysł przedni! Nigdy nie rolowałam tosta 😀

  • Jutro kupuję chleb tostowy i robię! 😉

  • Niesamowite! Koniecznie muszę spróbować… ah, i te zdjęcia *.*
    chilicake.blogspot.com

  • Robiłam już kiedyś takie, czarują i smakiem i wyglądem 😉

  • Oczarowałaś mnie tymi tostami, jak i cudownymi zdjęciami *.*W niedalekiej przyszłości na pewno wypróbuję 🙂

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Cudowne!
    Niesamowicie smakowite takie zrolowane i do tego w przepysznej oprawie.
    Smakuję!
    Amber

  • ojaaa 🙂 też robię tosty francuskie, ale wytrawne. Tych musze koniecznie wypróbować, mąz bedzie w niebowziety 🙂 pozdrawiam.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam, zwłaszcza mężowie lubią 😀

  • też je robiłam, są przepyszne! piękne zdjęcia 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie